Pěstování klíčků

Vypěstovat si vlastní rostlinné klíčky není se správnými pomůckami a základními informacemi nic složitého. Klíčení semen s nimi zvládnou i „zahradníci začátečníci“.
 
Jak na to? V první řadě si musíme dobře promyslet, jaká semena dáme klíčit. Pak jaké na to použijeme nádoby. A také to, kam naši „zahrádku“ umístíme.

klíčení semen
 
Vybíráme semena
Pro začátek je dobré zkusit semena, která klíčí rychle. Taková jsou pro „domácí klíčení“ nejjednodušší. Doporučit lze určitě semena řeřichy seté. Její klíčky lze sklízet již za týden. Dále jsou vhodná semínka hořčice, slunečnice, ale i jetele nebo vojtěšky. Dále jsou ke klíčení vhodné luštěniny. Klíčit můžeme hrách, cizrnu nebo čočku. Z fazolí používáme pouze fazolky mungo. Ostatní druhy fazolí k tomuto účelu nejsou vhodná. Obsahují látky, které mohou být v syrovém stavu ve větším množství jedovaté. Proto fazole konzumujeme vařené. Další možností jsou obiloviny. Klíčit dáváme nejčastěji ječmen a špaldu. Ale můžeme použít také žito či oves. Klíčit se dá i pohanka (jedná se o tzv. pseudoobilovinu, blíže má z botanického hlediska k bylinám). Semena, která hodláme použít ke klíčení nakupujeme zásadně ve specializovaných obchodech! V prodejnách zdravé výživy nebo zahradnictvích. Tak máme jistotu, že jsou určená opravdu na klíčení. Semena, která jsou určena pro sadbu bývají různě upravována a nejsou vůbec vhodná ke konzumaci.

semena
 
Vybíráme nádobu a stanoviště
Semena vyklíčí skoro v každé misce, sklenici i lahvi z plastu. Důležité je vystlat nádobu buničinou nebo vatou a udržovat je ve vlhku. Nejlepší volbou je používat takové nádoby, které jsou ke klíčení semínek přímo vyrobeny. Taková miska nebo sklenice na klíčení nám totiž pomůže k větší a kvalitnější sklizni. Skládá se z více pater, což zajistí, že přebytečná voda odtéká. Naši úrodu to chrání před plísněmi. Co se týká umístění, důležité je vybrat teplé světlé místo. Ne ovšem na přímém slunci! Příliš žhavých paprsků by se postaralo o usušení úrody!