Papírová hygiena

Velké reklamní plakáty hlásají, že používání papírových utěrek a ručníků nám zabezpečí komfort v kuchyni i při úklidu. Při různých anketách bylo zjištěno, že více jak polovina hospodyněk používá jednorázovou čistící techniku. Dalo by se předpokládat, že právě jejich jednorázové použití zabezpečí, aby se do naší domácnosti nebo kanceláře nedostaly nežádoucí bakterie, které by mohly ohrozit naše zdraví. Schnoucí vlhké utěrky, do kterých si otřeme ruce sto krát za dopoledne, nám tohle určitě nezaručí. Zaručí nám čisté utírání pomůcka papírová? Teoreticky ano. Po každém použití se útržek utěrky nebo ručníku zahodí do koše. Tím vyřadíme možnost, aby bakterie z našich špatně umytých rukou přežívali ve vlhkém prostředí schnoucí utěrky. Ale ani papírová utěrka či ručním nemusí být úplně bezpečný.
domácí úklid
Z čeho se papírové utěrky vyrábějí
Vyrábějí se buď z recyklovaného materiálu nebo z papíru, který je pro svoje vlastnosti pro tento výrobek vhodný. Tento materiál ale není v žádném případě sterilní čili zbaven veškerých bakterií. Ty mohou na výrobku přežívat kontaminací z továrny, uložením ve skladu nebo nevhodnou dopravou k zákazníkovi. Stačí, aby role navlhla a už je zde velmi dobrá živná půda pro nepříznivé mikroorganismy.
papírové utěrky
Je proto dobré, abychom chápali označení těchto výrobků. Výrobky určené do technických provozů nejsou v žádném případě vhodné pro domácí provoz, právě kvůli tomu, že zde se nijak nepočítá s možnostmi přenosu bakterií do kuchyňského prostředí. Je tomu uzpůsobeno skladování i doprava. Naopak výrobky určené jako kuchyňské jsou v tomto ohledu vyráběny dle jiného technologického postupu, který nám hygienu v kuchyni zaručí. Nic ale není stoprocentní. I v kuchyni je nutno dbát na to, aby role utěrek nebo ručníků nenavlhly, neotřely se třeba o syrové maso nebo o vejce. I zde je nebezpečí bakteriální kontaminace a přenosu na náš organismus.
Jak se chránit?
Vybírejte pečlivě výrobky, které přijdou do vaší domácnosti a pokud si nejste jisti, poraďte se s odborníkem.