Novodobá delikatesa – oříšková másla a krémy

Bezesporu nejznámějším krémem nebo pomazánkou, která se vyrábí z oříšků (spíše jsou v ní v nepatrném množství přidány), je Nutella. Tento čokoládový krém se stal opravdovým hitem a je jen velice málo dětí i dospělých, kteří by jí neměli rádi. Ve většině případů slouží jako snídaně ve spojení s rohlíkem, jejíž příprava vám zabere minimum času a vy nebo vaše děti budete z domova odcházet s dobrou náladou vyvolanou lahodnou chutí a cukrem, který uspokojil vaše chuťové buňky. Problém je ovšem v tom, že se zde nachází opravdu velké množství cukru, což nezachrání ani výmluva, kterou se často utěšujeme, že je přeci vyrobená z oříšků, a tudíž je zdravá. Chcete-li si dopřát zdravou variantu, na níž si také pochutnáte, zkuste přímo oříškové krémy nebo másla, se kterými se v posledních letech doslova roztrhl pytel. Vhodnou alternativou by tak mohl být lískooříškový krém Nakliceno.cz. Nemusíte se jej obávat ani v případě, že si poctivě hlídáte své křivky. Právě naopak bývají tato másla a krémy hojně využívány právě v oblasti zdravého stravování, protože tělu dodávají zdravé oleje a tuky, jež tělo ke svému správnému vývoji a funkci potřebuje, minerály, vitamíny (především vitamín E) a další prospěšné látky. A jako bonus: skvěle chutnají!

lískové oříšky

Oříšková másla a krémy bývají nejčastěji vyráběny z nasucho opražených oříšků, které se rozemelou na velice jemnou kaši. Poté zde můžou být přidávány další ingredience například, dnes oblíbené a všudypřítomné, proteiny, čokoláda, kokos, skořice, alternativy cukru, jako například med, javorový sirup, kokosový nebo třtinový cukr, vanilka nebo dokonce nejrůznější ovoce. Výběr je opravdu velký a každý si tak přijde na své. Velký pozor věnujte při jejich výběru etiketě se složením. Do spousty (hlavně těch levnějších variant) bývají přidávány ještě další a často nežádoucí složky, jako je například cukr, chemické konzervační látky nebo dochucovadla. Rozhodně se tak vyplatí vybírat z o trošku dražších řad, které by měly zaručovat kvalitu.

chléb s oříškovým máslem

Nalézt uplatnění ve vaší kuchyni, jistě nebude žádný problém vzhledem k jejich multifunkčnosti. A až poprvé ochutnáte věřte, že to bude ještě jednodušší, protože si tuto chuť zamilujete tak moc, že je budete chtít přidávat do všeho. Jen pro inspiraci mohu uvést pár příkladů jejich využití: kaše, palačinky, s pečivem, do pečení, kde zanechají jemnou lahodnou chuť, ale třeba i do slaných receptů hlavně zahraničních kuchyní, nebo jen tak jako svačina na lžičku.